INSAIT представя BgGPT – първият отворен езиков модел от последно поколение, създаден

...
INSAIT представя BgGPT – първият отворен езиков модел от последно поколение, създаден
Коментари Харесай

Създадоха първия български изкуствен интелект – BgGPT

INSAIT представя BgGPT – първият отворен езиков модел от последно потомство, основан за българската страна, българската просвета, българския бизнес и всички български жители!

На знаковото събитие участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” проф. Георги Вълчев.

За разлика от други сходни GPT платформи, BgGPT не е корпоративна благосъстоятелност и може да бъде свободно употребен от обществени и частни организации. Той е напълно създаден от INSAIT.

В първата си версия BgGPT е подготвен върху над 3 милиарда фрази на български език и се състои от 7 милиарда параметъра.

От през днешния ден може да се регистрирате за прелиминарен достъп до BgGPT на https://www.bggpt.ai, като той ще се дава предпочитано на научни, просветителни и бизнес организации, както и на обществени институции.

BgGPT е на основата на GPT-технологията, която познавате от ChatGPT. Но е напълно създаден от Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology (INSAIT), подготвен е на български език и е ИИ от последно потомство.

България става една от дребното страни, които имат лична система, подготвена на личния език, предопределена за потребление от всички. Както възпитаници и студенти, по този начин и компании, които да развиват приложения, по този начин и институции, които да вършат разбори, доклади и прогнози.

Още нещо значимо. BgGPT ще е изцяло безвъзмезден. За всички. Никой няма да заплаща сметки, регистрации или каквото и да е. Това значи, че всеки може да употребява цялостния капацитет. Но и това значи, че всяка компания може да създава приложения, учредени на този генеративен ИИ. Да, всяка компания може да си го употребява, колкото си желае. И да напредне по-бързо от доста западни компании. И няма заплаха да се сложат цени на по-късен стадий.

Освен това, всяка институция може да си го смъкна на личните затворени сървъри. И да си качи данните за проучване и търсене на трендове, без данните да напущат затворените сървъри. Досега, в случай че някоя институция искаше да употребява ChatGPT или друга платформа, трябваше да качи всички данни на сървърите на съответната компания, т.е. да изоставен България. А в този момент всичко си остава затворено в институциите.

Някои елементи за BgGPT:

– платформата BgGPT ще е изцяло отворена за всички на 3-и март;

– до тогава ще може да се тества и опитва, преимущество ще се дава на институциите;

– може да кандидатствате за ранно потребление на: bggpt.ai;

– платформата е подготвена благодарение на над 3 милиарда словосъчетания;

– за доста текстове ще е по-добра от прословутия ChatGPT;

– това може би е най-хубавият модел на български език в света;

– платформата ще продължи да се образова.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР